Op werkdagen voor 16:00 besteld,
dezelfde dag verzonden*
Gratis verzending vanaf €75

Oranjekoorts

Oranjekoorts wordt ook wel "oranjegekte" genoemd. En dat is niet zonder reden. Want wanneer een groot voetbaltoernooi steeds dichterbij komt, en het Nederlands elftal is aanwezig, dan ontstaan bij vele Nederlanders alweer de kriebels. Het gevolg is een verbroederd en vooral gezellig oranjefeest!

Wat is Oranjekoorts precies?

De term Oranjekoorts is een typisch Hollands begrip. Het omvat alle chauvinistische uitingen van fans over het hele land wanneer het nationale sportteam een (belangrijke) wedstrijd speelt. Meestal stijgt deze koorts tot grote hoogte als het Nederlands voetbalelftal moet spelen op bijvoorbeeld een EK of WK. Maar ook bij andere sporten waar Nederland in is vertegenwoordigd komt Oranjekoorts voor. In eigen land is de oranjegekte voornamelijk zichtbaar in de vele manieren van oranje versiering. Deze zie je bijvoorbeeld op straat, in de kroeg, in woonkamers en scholen. 

Waarom wordt heel Holland gek als Oranje speelt?

Volgens wetenschappers kent Nederland een behoorlijke individuele samenleving. Iedereen is vrijwel grotendeels "met zichzelf bezig". De Oranjekoorts is hiervoor een welkome ontsnapping naar meer collectivisme en broederschap. Daarom doen grote sportevenementen, Koningsdag en bijvoorbeeld ook carnaval het goed om eens een keer lekker met z'n allen gek te doen. Omdat voetbal in Nederland de grootste sport is, is het WK voetbal dan ook het hoogtepunt van de Oranjekoorts. Maar niet alleen het WK zelf, ook de aanloop naar het evenement zorgt voor veel oranje op straat. 

Hoe je meeste uit de Oranjekoorts haalt

Gelukkig doen de meeste Nederlanders in meer of mindere mate wel mee aan de oranjegekte. Veel oranjekleding, vlaggen, vlaggenlijnen, bier en festiviteiten bepalen het straatbeeld. Voetbal bij de buren kijken of juist in de kroeg, en vaak zelf gewoon op het werk of op school. Het kan allemaal. Hoe jij het meeste uit de Oranjekoorts haalt als Nederland straks op het WK 2022 speelt? Haal ten eerste jouw oranje versiering in huis mocht je dat nog niet gedaan hebben! Spreek af met je familie, vrienden en collega's om gezellig samen voetbal te kijken. En zorg samen er voor dat Nederland helemaal oranje is tijdens het WK! 

Neem een kijkje in onze webshop voor de leukste oranje artikelen voor bij het WK voetbal!

Tags: oranje
Gelieve de cijferreeks in het hiernavolgende tekstveld in te voeren

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.