Druktechnieken voor het bedrukken van vlaggen
Druktechnieken voor het bedrukken van vlaggen
Er bestaan verschillende druktechnieken voor het bedrukken van vlaggen. Sommige technieken zijn vooral afhankelijk van het vlaggendoek soort. Andere technieken worden vaak pas gebruikt bij hogere aantallen. Hieronder brengen wij de druktechnieken een voor een onder de aandacht samen met de voor en nadelen.
Zeefdruk van vlaggen
Zeefdruk is een van de ouste drukmethoden op vlaggen. Het gebeurd door het aanbrengen van verf op een zeefraam en daarmee pers je de verf op het doek. Bij zeefdrukken van vlaggen komt de verf ook over naar de achterzijde. De kleuren zijn bij zeefdruk techniek extra mooi omdat het dekkende verf is. Het aanmaken van het zeefraam is realtief duur. Bij het maken van grotere aantallen dezelfde vlaggen wordt zeefdrukken goedkoper en de kleuren zijn mooier. Nadeel van zeefdrukken is duur bij kleine oplagen. En ook het aantal te zeefdrukken kleuren is beperkt. Meestal stopt het bij drie kleuren zeefdruk. Meer kleuren zeefdrukken kan maar wordt relatief duur en de kans op schoonheidsfoutjes neem toe. Een ander nadeel is dat je praktisch gezien geen full colour kan zeefdrukken. Zeefdruk is de meest traditionele drukmethode van vlaggen en je ziet dit steeds verder afnemen door nieuwere technieken. Zowel glanspoly als spunpoly zijn goed met zeefdruk te bedrukken.
Hoe herken je een zeefdruk vlag? Een zeefdruk kan je vrijwel altijd herkennen bij de overgang van twee kleuren. Omdat men de kleuren per kleur aanbrengt zal er altijd een zeer kleine veschuiving ontstaan. Dat betekent dat op de ene plek de twee kleuren ietsje overlappen en dus een donkerder overgangs vlak hebben en elders zou er een dunne witte streep ontstaan.Ook zijn de kleuren net iets voller dan di van digitaaldruk omdat zeefdruk verf is.
Digitaal drukken van vlaggen
Digitaaldruk is inmiddels de meest voorkomende manier van bedrukken van vlaggen. Middels digitaaldruk kan je alle soorten vlaggen en bedrukkingen maken. Middels digitaal drukken kan je zowel een gele vlag drukken als een foto op een vlag drukken in full-colour. In feite kan je dit zien als het drukken van vlaggen op een grote brede inkjetprinter speciaal voor het bedrukken van vlaggen. Digitaal drukken van vlaggen gebeurd voornamelijk op glanspoly en op longlife vlaggenstof. Door deze gladde stofsoorten loopt de inkt ,die aan een zijde wordt opgebracht, door tot aan de achterzijde. De achterzijde is bij een goede kwaliteit digitaaldruk aan de achterzijde vrijwel even moooi als aan de voorzijde. Bij het drukken van lichte tinten en een foto druk zit er iets meer verschil in de voor en achterzijde. Bij sommige fabrieken zit er nog veel verschil tussen de voor en achterzijde van vlaggen maar dat zou men niet moeten accepteren dat is niet nodig.
Dubbelzijdige digitaaldruk op vlaggen
De meest moderne methode van het bedrukken van vlaggen is tegenwoordig de dubbele digitaaldruk. Hiermee wordt er aan beide zijden van de vlag een digitaaldruk aangebracht. Het grote voordeel is dat men bij bij deze drukmethode kleine aantallen vlaggen kan maken met de allermooiste full colourdruk aan beide zijden van de vlag. Men kan deze druktechniek herkennen omdat er vaan een minimale verschuiving is van de afbeelding aan de voorzijde ten opzichte van de achterzijde. Het geeft de allermooiste full colourdruk aan beide zijden van de vlag. Deze drukmethode wordt vooral gebruikt op spunpoly maar kan ook worden gebruikt op glanspoly.