Voor 16:00 besteld, volgende werkdag in huis
Gratis verzending vanaf €50

Wanneer mag ik de Nederlandse vlag uithangen?

Nederland is een van de weinige landen die geen wettelijke regels kent voor het gebruik van de vlag. Als burger, bedrijf of organisatie mag u op alle dagen de vlag uithangen, niemand verbiedt dit of bepaalt hoe u de vlag moet ophangen. Het is echter niet toegestaan de nationale driekleuren vlag commercieel te gebruiken of te bedrukken met (reclame) teksten.

Voor Rijksgebouwen geldt wel een vlaginstructie. Deze instructies mogen burgers, bedrijven en organisaties uiteraard ook volgen, maar dat is niet verplicht.

Gebruiken, gewoontes en regels voor het uithangen van een vlag

Een gehesen vlag mag nooit de grond raken. Ook mag de vlag het verkeer niet hinderen. Het is een gewoonte om de vlag dat u de vlag niet laat hangen tijdens zonsondergang en zonsopkomst. Of de vlag wordt juist voor in het donker verlicht, zodat de kleuren goed zichtbaar zijn.

Vlaginstructie voor Rijksgebouwen

Deze vlaginstructie uit 2013 maakt onderscheidt tussen uitgebreid vlaggen en beperkt vlaggen. Bij uitgebreid vlaggen wordt gevlagd vanaf alle gebouwen van de Rijksoverheid. Bij beperkt vlaggen wordt de vlag alleen uitgehangen bij een beperkt aantal gebouwen.

Data waarop de vlag wordt uitgehangen

Let op: Indien de hieronder genoemde datum op een zondag of christelijke feestdag valt. Dan wordt het een dag later gevierd. Behalve voor Koningsdag: wanneer de verjaardag van koning Willem-Alexander op een zondag valt, vindt de viering ervan een dag eerder plaats.

DatumDagUitgebreid of beperkt vlaggen
31 januari Verjaardag prinses Beatrix Beperkt
27 april Koningsdag: verjaardag koning Willem-Alexander Uitgebreid
4 mei Dodenherdenking: vlag halfstok van 18.00 uur tot zonsondergang Uitgebreid
5 mei Bevrijdingsdag Uitgebreid
17 mei Verjaardag koningin Máxima Beperkt
Laatste zaterdag in juni Veteranendag Uitgebreid
15 augustus Formeel einde Tweede Wereldoorlog Uitgebreid
3e dinsdag in september Prinsjesdag (alleen in Den Haag vlaggen) Uitgebreid
7 december Verjaardag prinses Catharina-Amalia Beperkt
15 december Koninkrijksdag Beperkt

4 en 5 mei De Nationale Dodenherdenking op 4 mei en de Nationale Bevrijdingsdag op 5 mei zijn vaste data waarop gevlagd wordt. Ook als deze op een zondag of christelijke feestdag vallen.

Wanneer gebruik ik de oranje wimpel?

De oranje wimpel wordt gebruikt voor de verjaardagen van de Koning, op Koningsdag en die van Koningin Máxima, Prinses Beatrix en de Prinses van Oranje. Bij de andere leden van het Koninklijk Huis wordt niet met wimpel gevlagd.

Hoe hang ik een vlag half stok?

Vlagprotocol op 4 mei

Op 4 mei wordt de vlag van 18.00 uur tot zonsdondergang halfstok opgehangen. Om de vlag halfstok te hijsen wordt de vlag eerst in de top gehesen, waarna de vlag wordt neergelaten totdat het midden van de vlag op de helft van de gebruikelijke hoogte is. Let er op dat de vlag niet de grond of iets anders kan raken. Ook bij het binnenhalen wordt de vlag eerst in de top gehesen en vervolgens neergehaald.

Een ideaal hulpmiddel om de vlag halfstok te hangen is de flagclips. Hiermee zijn vlaggen veel makkelijker te bevestigen aan uw vlaggenstok. Bovendien hangt uw vlag mooi strakgespannen aan de vlaggenstok. Daarnaast is het super makkelijk om met deze clips uw vlag halfstok te hangen, want u plaatst de clips op de stok en schuift deze op de juiste plek.

Vlagprotocol op 5 mei

Op 5 mei mag de Nederlandse vlag (zonder wimpel) van zonsopkomst tot zonsondergang in de top hangen.