Op werkdagen voor 16:00 besteld,
dezelfde dag verzonden*
Gratis verzending vanaf €75

Vlagprotocol Nederland: wanneer mag de Nederlandse vlag uit?

In Nederland hebben veel mensen een Nederlandse vlag in hun bezit. Op sommige vaste momenten van het jaar zie je ook veel van deze rood-wit-blauw vlaggen wapperen in de wind. Maar wanneer mag je de vlag uithangen? En zitten hier specifieke regels achter? Wij leggen het je uit in dit artikel.

 Vlag uithangen Nederlandse vlag

 

Uithang protocol Nederland

Over het wettelijke vlag uithang protocol in Nederland kunnen we eigenlijk heel erg kort over zijn: die is er namelijk niet. Je mag dus feitelijk op iedere dag de Hollandse vlag uithangen. Wellicht heb je iets te vieren wat al jouw landgenoten mogen zien? Of misschien ben je gewoon ontzettend trots op ons land. Of je support één van de nationale sportteams die moeten spelen. Hoe dan ook, de vlag uithangen mag dus altijd.

Voor officiële rijksgebouwen geldt overigens wél een strikt vlaggenprotocol. Dat betekent dat dergelijke instanties, die dus eigendom zijn van de overheid, op bepaalde momenten van nationaal belang de vlag dienen te hijsen. Een mooi voorbeeld zijn de ministeriegebouwen in Den Haag. 

Wel wordt het in Nederland op sommige momenten of dagen erg gewaardeerd als ook particulieren de vlag uithangen. 

 

Vlag uithangen: beste momenten

Hier zijn enkele van de belangrijkste dagen waarop het gebruikelijk is om de Nederlandse vlag uit te hangen:

  1. Koningsdag (27 april): De verjaardag van onze koning, (vroeger op 30 april, vanwege de verjaardag van koningin Juliana), vieren we vaak met onze nationale vlag. Deze nationale feestdag nodigt veel mensen uit om hun Nederlandse trots te laten zien. Op deze dag is de kleur oranje natuurlijk erg belangrijk. Wij hebben speciale Koningsdag Vlaggen beschikbaar, voor als je op deze dag iets anders wilt dan de nationale vlag. Ook kun je met behulp van oranje wimpels je Nederlandse vlag helemaal afmaken voor Koningsdag. 

  2. Dodenherdenking (4 mei): Op 4 mei herdenken we in Nederland de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en andere oorlogssituaties. De regel is dat vanaf 18.00 uur tot zonsondergang de vlag halfstok wordt gehangen.

  3. Bevrijdingsdag (5 mei): op Bevrijdingsdag vieren we de vrijheid en denken we terug aan de bevrijding van Nederland aan het einde van de Tweede Wereldoorlog. Het is een nationale feestdag en dan ook zeer geschikt om de Nederlandse vlag uit te hangen.

  4. Verjaardagen van leden van het Koninklijk Huis: Op de verjaardagen van koning Willem-Alexander, koningin Máxima en andere leden van het Koninklijk Huis kan de Nederlandse vlag worden uitgehangen. Over het algemeen doen niet heel veel mensen dit, maar trouwe koningshuis aanhangers vaak wel.

Ook bij speciale gelegenheden is het gebruikelijk om de Nederlandse vlag uit te hangen. Denk hierbij aan officiële ontvangsten, bijzondere vieringen of herdenkingen in een bepaalde gemeente, provincie of regio. Zo is het zeer gebruikelijk om buitenlandse leiders, zakenpartners en ambassadeurs te verwelkomen met een uithangende nationale vlag. 

Hieronder hebben we overzichtelijk alle mogelijke vlag momenten in Nederland samengevat:

DatumDagUitgebreid of beperkt vlaggen
31 januari Verjaardag prinses Beatrix Beperkt
27 april Koningsdag: verjaardag koning Willem-Alexander Uitgebreid
4 mei Dodenherdenking: vlag halfstok van 18.00 uur tot zonsondergang Uitgebreid
5 mei Bevrijdingsdag Uitgebreid
17 mei Verjaardag koningin Máxima Beperkt
Laatste zaterdag in juni Veteranendag Uitgebreid
15 augustus Formeel einde Tweede Wereldoorlog Uitgebreid
3e dinsdag in september Prinsjesdag (alleen in Den Haag vlaggen) Uitgebreid
7 december Verjaardag prinses Catharina-Amalia Beperkt
15 december Koninkrijksdag Beperkt

bron: Rijksoverheid.nl 

Richtlijnen bij het gebruiken van de Nederlandse vlag

Je weet nu wanneer het gebruikelijk is om de vlag van Nederland uit te hangen. Maar wist je ook dat er richtlijnen zijn voor bij het gebruik van de driekleur? Hieronder sommen we even het één en ander op:

De vlag halfstok hangen

Bij nationale rouw, zoals dodenherdenking (4 mei) en bij officiële rouwperioden, wordt de Nederlandse vlag altijd halfstok gehangen. Dit betekent dat de vlag tot de helft van de normale hoogte moet worden gehesen. Tip: bekijk onze video over hoe je een vlag halfstok moet hangen!

De volgorde van vlaggen

Als je meerdere vlaggen wilt ophangen, in combinatie met de nationale vlag, dan moet de Nederlandse vlag altijd de meest prominente positie innemen. Andere vlaggen mogen wel worden gehesen, maar moeten lager of kleiner zijn dan de Nederlandse vlag.

Tijdstip van uithangen

De Nederlandse vlag hoort normaal gesproken alleen tussen zonsopgang en zonsondergang te worden gehesen. Het is niet gebruikelijk om vlaggen in de nacht uit te hangen. Wil je dat wel, zorg er dan voor dat de vlag goed verlicht is. 

 

Wat mag nooit met de vlag gebeuren?

Heb je eenmaal de vlag van Nederland in je bezit, met alle benodigde accessoires zoals een vlaggenstok en een vlaggenstokhouder, dan ben je klaar om de vlag uit te hangen! Maar probeer er wel met respect mee om te gaan. Laat de vlag niet slingeren over de grond en laat hem niet op de grond liggen. Ook mag de vlag niet tegen muren, bomen of palen wapperen. De vlag wordt hierdoor uiteraard vies en kan zelfs beschadigd raken. Door je vlag in top conditie te houden, kan hij echt jaren mee. Dus wil je jouw nationale vlag uitgangen? Doe er voorzichtig mee en hijs hem op volgens de regels. 

 

Wil jij ook de vlag uithangen?

Groot gelijk! Bekijk ons unieke aanbod aan nationale vlaggen als jij ook de vlag wilt uithangen op speciale momenten. En heb je vragen over wanneer je de vlag mag uithangen, hoe je dit het beste kunt doen of heb je vragen over jouw vlag? Stel ze gerust aan ons, onze adviseurs  helpen je graag! Stuur je vraag naar info@vlaggenclub.nl

 

Korte antwoorden op veelgestelde vragen:

Hoe hang je de Nederlandse vlag op?

Bekijk hier onze instructie om de Nederlandse vlag op te hangen:

 

Wanneer mag de Nederlandse vlag uit?

In Nederland mag je altijd de vlag uithangen. Maar op speciale dagen als Koningsdag, Bevrijdingsdag en Dodenherdenking is het voornamelijk gebruikelijk om de vlag uit te hangen. 

Wanneer vlag uithangen op 4 mei?

Vanaf 18:00 tot zonsondergang.

Wanneer Nederlandse vlag met wimpel?

In Nederland wordt de Nederlandse vlag met wimpel vaak opgehangen op specifieke nationale en koninklijke feestdagen en op bepaalde andere gelegenheden als een teken van vreugde en viering. We zien de wimpels vooral op Koningsdag om de feestvreugde wat meer oranje te geven. 

Waarom hangt de vlag halfstok?

Een vlag die halfstok hangt heeft een symbolische waarde. Het representeert rouw. 

Waarom mag je ‘s nachts niet vlaggen?

Uit respect voor de vlag mag je de vlag niet in het donker uithangen. De kleuren van de vlag zijn dan ook niet goed zichtbaar. Een uitzondering op is als de vlag goed verlicht is. Overigens is dit een regel voor overheidsgebouwen en etiquette voor particulieren. Maar voor particulieren mag het dus wel.