Op werkdagen voor 16:00 besteld,
dezelfde dag verzonden*
Gratis verzending vanaf €75

De oorsprong en evolutie van de regenboogvlag

De regenboogvlag, een symbool van diversiteit, inclusie en LGBTQ+ trots, is een iconisch embleem dat wereldwijd wordt erkend en gebruikt. Hoe is deze vlag ontstaan? De geschiedenis gaat terug tot de late jaren '70 en omvat een boeiend verhaal van strijd, overwinning en progressie.

Regenboogvlag

 

Waar staat de regenboogvlag voor?

Met zijn levendige en veelkleurige ontwerp is de regenboogvlag een krachtige weergave geworden van solidariteit en steun voor de LGBTQ+-gemeenschap. De combinatie van kleuren staat symbool voor het feit dat iedereen, ongeacht kleur of voorkeur, gelijk is en moet kunnen doen in de maatschappij. 

 

De oorsprong van de regenboog vlag

De oorsprong van de regenboogvlag dateert uit 1978, en het wordt voornamelijk toegeschreven aan de legendarische Amerikaanse activist Gilbert Baker. In dat jaar woonde Baker in San Francisco, een stad die bekendstaat om zijn levendige LGBTQ+-gemeenschap. Een vriend en politicus, Harvey Milk, benaderde Baker om een symbool te creëren dat als een baken van hoop en eenheid zou fungeren voor de homogemeenschap.Baker ging uiteraard de uitdaging enthousiast aan.

Geïnspireerd door de kunst en cultuur van de jaren '60 en '70, besloot Baker om een vlag te ontwerpen met verschillende kleuren om de diversiteit binnen de LGBTQ+-gemeenschap te symboliseren. De regenboogvlag, die oorspronkelijk acht kleuren had, werd met de hand vervaardigd en bestond uit roze, rood, oranje, geel, groen, turquoise, indigo en violet. Elke kleur had een specifieke betekenis die de waarden en doelen van de LGBTQ+-beweging belichaamde.

In de loop der jaren werd de regenboogvlag een steeds krachtiger symbool in de strijd voor LGBTQ+-rechten en -acceptatie. Naast het dienen als symbool van trots en eenheid binnen de gemeenschap, werd de vlag ook gebruikt als een middel om de LGBTQ+-beweging te vertegenwoordigen en aandacht te vragen voor belangrijke kwesties, zoals gelijke rechten en bescherming tegen discriminatie.

 

Aanpassing in het ontwerp

De regenboogvlag heeft wel een aantal kleine aanpassingen ondergaan. Een van de meest opvallende veranderingen was de verwijdering van het turkooise en het veranderen van de indigo-kleur naar de huidige koninklijkblauwe kleur. Dit gebeurde na de dood van Gilbert Baker in 2017, toen kunstenaar Daniel Quasar de "Progress Pride Flag" creëerde. Deze vlag behield de klassieke regenboogstrepen, maar voegde daar een driehoekig gedeelte met lichtroze, witte en lichtblauwe strepen aan toe, die de transgemeenschap symboliseren, evenals mensen van kleur en mensen met hiv. In het assortiment van Vlaggenclub kun je ook veel pride vlaggen vinden. 

 

De regenboogvlag vandaag de dag

Tegenwoordig wordt de regenboogvlag wereldwijd erkend en gebruikt als een symbool van liefde, acceptatie en gelijkheid. Elk jaar, tijdens de Pride-maand in juni, worden talloze regenboogvlaggen over de hele wereld gehesen ter ondersteuning en viering van de LGBTQ+-gemeenschap. Het is een tijd waarin mensen samen komen om te vieren hoe ver de beweging is gekomen en om zich te blijven inzetten voor verdere vooruitgang. Ook staat deze vlag tegenwoordig symbool als vredesvlag en zien we de regenboogvlag steeds vaker wapperen bij vredesdemonstraties. 

Heb jij een specifieke wens voor een regenboogvlag? Stuur je ontwerp of verzoek gerust naar info@vlaggenclub.nl en wij zorgen ervoor dat jij jouw unieke vlag snel ontvangt!