Op werkdagen voor 16:00 besteld,
dezelfde dag verzonden*
Gratis verzending vanaf €75

Hoe onderhoud je een vlag?

Het onderhouden van een vlag is belangrijk om ervoor te zorgen dat deze er mooi uit blijft ziet en lang blijft meegaan. Je wilt namelijk niet dat je mooie vlag vies wordt of beschadigd raakt. Toch zien we in de praktijk dat er niet veel aan vlag onderhoud gedaan wordt. Zonde! Daarom geven wij je wat bruikbare tips om je vlag in top conditie te houden.

 Vlag onderhoud Nederlandse vlag

 

Zorg dat je vlag niet vuil wordt

De belangrijkste manier om een vlag te onderhouden is door deze simpelweg niet vies te laten worden. Zorg dat de vlag nooit naast gelegen gevels of bomen en struiken kan raken. Laat de vlag daarnaast nooit over de grond slepen! Op die manier kunnen er kleine beschadigingen aan de vlag ontstaan. Haal je vlag ook altijd op tijd binnen zodra er harde wind is voorspeld. Onder harde wind verstaan wij windkracht 6 of meer. Wij zeggen altijd: als je de vlag kunt horen klappen, dan had je hem eigenlijk al naar binnen moeten halen... Ook bij ander extreem weer zoals heftige sneeuw kun je het beste de vlag binnen halen.

 

De vlag wassen

Is je vlag toch vuil geworden, bijvoorbeeld door het weer, vogelpoep of vlekken? Dan kun je de vlag wassen met 40 graden. Het beste kun je de vlag hierna vrij laten opdrogen door deze uit te hangen. Vlaggen zijn ook geschikt om met de hand te wassen. Let wel op dat je geen sterke wasmiddelen gebruikt om de vlag schoon te maken. Milde wasmiddelen zijn voldoende en beschadigen de vlag niet. Het is beter om de vlag niet te strijken (wil je dat toch, dan op de aller lichtste stand en het liefst met een vochtige theedoek ertussen).

 

 

Het opbergen van je vlag

Als je de vlag niet of nauwelijks gebruikt, kun je deze het beste netjes opvouwen en bewaren op een niet vochtige plaats. Denk erom dat je de vlag niet in direct zonlicht bewaart. Je kunt de vlag gerust in drie- of viervoud opvouwen. Hierbij hoef je je niet druk te maken over kreukels. Hier zijn onze vlaggen in ieder geval goed tegen bestand.

 

Veel gestelde vragen over vlag onderhoud

- Mag je de Nederlandse vlag wassen?

Ja, je kunt gerust een keer jouw Nederlandse vlag wassen. Doe dit op 40 graden en laat de vlag het liefst buiten goed drogen. Dan is deze weer zo goed als nieuw!

- Hoe kan ik het beste de Nederlandse vlag opvouwen?

Leg de vlag neer op een schoon en vlak oppervlak, zoals een tafel. Vouw de vlag in de lengte doormidden, zodat de boven- en onderkant elkaar ontmoeten, zodat je een langwerpige strook krijgt. Vouw de vlag nogmaalsop deze manier op, zodat je een langwerpige strook krijgt. Blijf zo doorvouwen totdat je hem netjes kunt opbergen.