Op werkdagen voor 16:00 besteld,
dezelfde dag verzonden*
Gratis verzending vanaf €75

Nederlandse vlaggen

Bestel de Nederlandse vlag bij de Vlaggenclub. Deze rood-wit-blauwe vlag van Nederland wappert traditioneel tijdens officiële nationale gelegenheden in het hele land. Vlaggenclub levert al jaren de Nederlandse vlag in goede kwaliteit en in elk formaat. Bekijk hier alle typen en formaten Nederlandse vlaggen.

Bestel de Nederlandse vlag bij de Vlaggenclub. Deze rood-wit-blauwe vlag van Nederland wappert traditioneel tijdens officiële nationale gelegenheden in het hele land. Vlaggenclub levert al jaren de Nederlandse vlag in goede kwaliteit en in elk formaat.

meer lezen »
Venster sluiten
Nederlandse vlaggen

Bestel de Nederlandse vlag bij de Vlaggenclub. Deze rood-wit-blauwe vlag van Nederland wappert traditioneel tijdens officiële nationale gelegenheden in het hele land. Vlaggenclub levert al jaren de Nederlandse vlag in goede kwaliteit en in elk formaat. Bekijk hier alle typen en formaten Nederlandse vlaggen.

De geschiedenis van de vlag van Nederland

De oorsprong van de Nederlandse vlag gaat helemaal terug tot de 16e eeuw, toen de Lage Landen, die nu Nederland vormen, onderdeel waren van het Spaanse rijk onder koning Filips II. Op dat moment was de vlag van de Lage Landen oranje-blauw in plaats van het rood-wit-blauw van tegenwoordig. Deze oranje kleur stond voor de Nassau-dynastie, waarvan Willem van Oranje de bekendste vertegenwoordiger was, en de blauwe kleur vertegenwoordigde de Spaanse overheersing.

Na verloop van tijd werd de oranje kleur echter vervangen door rood. Vermoed wordt dat dit te maken had met het feit dat de kleur oranje op zee minder goed te zien was dan de kleur rood. En Nederland heeft natuurlijk een grote geschiedenis als het gaat om de zeevaart. In de loop der jaren zijn er hier en daar wat meer aanpassingen geweest aan de driekleur.

De huidige Nederlandse vlag, met de verhoudingen 2:3 en de kleuren helder rood, wit en blauw, werd officieel vastgesteld op 19 februari 1937. Sindsdien is hij ook niet meer veranderd.

De symbolische betekenis van de Nederlandse vlag

De vlag van Nederland staat symbool voor de eenheid én onafhankelijkheid van het Koninkrijk der Nederlanden. De Nederlandse vlag wordt zowel op het land als op zee gebruikt als civiele vlag. Daarnaast wordt de vlag van Nederland ook gebruikt als oorlogsvlag en dienstvlag.

Nederlandse vlag

De Nederlandse vlag met de huidige kleuren. Hijs onze nationale driekleur in het topje van je vlaggenmast.

Wanneer mag je de Nederlandse vlag uithangen?

Laten we beginnen dat we in Nederland geen wettelijke regels kent wanneer je de vlag mag of moet uithangen. Dus de liefhebber mag onze nationale driekleur elke dag hijsen in de vlaggenstok. Goed gebruik is hierbij wel dat je de vlag strijkt tussen zonsondergang en zonsopkomst. De uitzondering hierop is als de Nederlandse vlag verlicht is. Maar goed, wanneer is het nou extra feestelijk om de vlag te hijsen? Ieder jaar hijsen we de vlaggen bij verjaardagen van de koninklijke familie. Vroeger was dit op 31 januari voor de verjaardag van Prinses Beatrix. Op 27 april doen we dit voor de verjaardag van onze koning Willem-Alexander. Op 17 mei is Koningin Maxima jarig en op 7 december prinses Amalia. Opvallend is dat we de Nederlandse vlag niet uithangen bij de verjaardagen van Alexia en Ariane.

In Nederland bestaat er een officieel protocol om de Nederlandse vlag uit te hangen. Iedereen wordt gevraagd dit vlag protocol te volgen, maar is niet verplicht deze ook daadwerkelijk op te volgen wanneer personen dit niet willen. Het protocol vind je hieronder:

 • Het hijsen van de vlag van Nederland gebeurt in de ochtend, bij zonsondergang wordt de vlag neergehaald.
 • De Nederlandse vlag mag de grond niet aanraken
 • De vlag van Nederland wordt niet versierd (bijvoorbeeld door een schooltas)
 • Een oranje wimpel wordt alleen gebruikt bij verjaardagen van leden van het Koninklijke Huis én op Koningsdag

Naast de verjaardagen van de koninklijke familie hijsen we de vlag tijdens 4 en 5 mei. Dit gebruik wordt altijd breed opgevolgd in Nederland. Ook bekend is natuurlijk dat we de vlag uithangen tijdens Prinsjesdag al is het officiele protocol dat dit alleen in Den Haag gebeurt. Minder bekend is dat we jaarlijks de rood wit blauwe vlag ook hijsen tijdens veteranendag wat altijd valt op de laatste zaterdag in juni. Ook 15 augustus is een vlagmoment waarop we stilstaan bij het formele einde van de 2e wereldoorlog. De laatste dag van het jaar is 15 december wat de officiele koninkrijksdag is. Op deze dag heeft Koningin Juliana het statuut der koninkrijk Nederland getekend in 1954. Op al deze data zal je dit jaar de vlag zien hangen op alle officiele overheidsgebouwen en moet je ook niet verbaasd zijn als je de Nederlandse vlag meer ziet hangen in het straatbeeld. Meer informatie over de Nederlandse vlag uithangen vind je op de website van Rijksoverheid. 

Hoe onderhoud ik mijn vlag?

Het is belangrijk om je Nederlandse vlag goed te verzorgen zodat deze er altijd mooi en respectvol uitziet wanneer je hem laat wapperen. Bij Vlaggenclub weten we als geen ander hoe je jouw vlag in topconditie houdt. Hierbij geven we een aantal tips:

 • Zo nu en dan is het verstandig om je vlag te reinigen. Stof en vuil kunnen zich ophopen op de vlag, vooral als deze vaak wordt blootgesteld aan weer en wind. Was je Nederlandse vlag regelmatig en gebruik een mild wasmiddel en volg altijd de instructies op het waslabel!
 • Haal de vlag van Nederland binnen als er extreem weer op komst. Liever niet boven windkracht 5 en ook niet als de vlag door te veel zonlicht blootgesteld wordt. De mooie kleuren kunnen dan wat vervagen en dat is zonde!
 • Vouw je Nederlandse vlag netjes en voorzichtig op als je hem wilt opbergen. Je kunt het beste de vlag in drieën opvouwen, waarbij de witte baan tussen de rode en de blauwe baan komt. Vervolgens vouw je de vlag zodanig dat de blauwe baan aan de buitenkant komt.

Verschillende soorten Nederlandse vlaggen

Bij Vlaggenclub hebben we vanzelfsprekend een grote variatie aan Nederlandse vlaggen. Zo kan bijvoorbeeld denken om een vlag te kopen voor aan de vlaggenmast. Voor een vlaggenmast tot 6 meter adviseren wij een vlag van 150cm bij 225cm. Heb je een grotere vlaggenmast dan staat een 2 bij 3 meter vlag erg mooi. Maar we hebben natuurlijk ook andere alternatieven zoals:

 • Tafelvlaggen. Perfect voor een borrel, diner of (internationale) conferentie;
 • Vlaggenlijnen. De kleuren van de Nederlandse vlag in in de vorm van een vlaggenlijn;
 • Autovlaggen. Laat de vlag van Nederland zien terwijl je onderweg bent;
 • Nederlandse vlaggetjes. Ideaal voor leuke evenementen als Koningsdag of het Eurovisie Songfestival.
 • Nederlandse wimpels. Dit zijn niet echt vlaggen, maar maken de vlag wel degelijk helemaal af!

Onze vlaggen worden vaak gemaakt van spun (spunpoly), omdat dit zeer robuust materiaal is. Vroeger werden vlaggen vooral van katoen gemaakt. Echter was de levensduur van dit materiaal een stuk korter. Zo zal de vlag van spun mooier blijven bij gebruik in weer en wind.

Nederlandse vlag met oranje wimpel

De Nederlandse vlag in combinatie met een oranje wimpel doet het altijd goed tijdens speciale gelegenheden! Laat je oranjegekte zien met onze Nederlandse vlaggen, Nederlandse versiering en oranje versiering.

Nederlandse vlag bedrukken

Wist je dat je ook een Nederlandse vlag kan laten bedrukken via Vlaggenclub? Je kunt gemakkelijk je eigen ontwerp uploaden via de website, of opsturen naar ons. Dit kan dus ook het ontwerp van de Nederlandse vlag zijn! Op deze manier kun je jouw eigen bedrukte vlag maken met een Nederlands tintje. Bijvoorbeeld met je eigen logo of een leuke boodschap. Ook jouw Nederlandse vlag bedrukken? Heel gemakkelijk bij Vlaggenclub!

Nederlandse vlag kopen?

Wil je een vlag Nederland kopen? Dan hoef je niet verder te zoeken. Een vlag kopen bij Vlaggenclub.nl is namelijk zeer gemakkelijk en snel te doen. Bij Vlaggenclub vindt je de Nederlandse vlag die je zoekt tegen een zeer voordelige prijs. Daarnaast zijn onze Nederlandse vlaggen van zeer hoge kwaliteit. Onze goedkoopste vlaggen zijn al beschikbaar vanaf onder de €3,95. Op werkdagen voor 16:00 besteld is dezelfde dag nog verzonden!

Vlaggenclub is de grootste webwinkel in Nederland gespecialiseerd in vlaggen. Heb je vragen over een (specifieke) Nederlandse vlag bij Vlaggenclub? Neem dan contact op via info@vlaggenclub.nl.  Alle Nederlandse vlaggen in ieder formaat zijn altijd ruimschoots op voorraad in ons eigen magazijn. Het grootste assortiment Nederlandse vlaggen koop je voordelig bij de Vlaggenclub!

Veelgestelde vragen over de Nederlandse vlag

- Waar kan ik de Nederlandse vlag kopen?

De Nederlandse vlag koop je bij de Vlaggenclub! We hebben vlaggen in verschillende formaten en van hoge kwaliteit. Bestel je op werkdagen voor 16:00 uur, dan wordt de vlag dezelfde dag nog verzonden.

- Waar koop ik een vlaggenstok voor mijn Nederlandse vlag?

Een vlaggenstok koop je bij Vlaggenclub! We hebben vlaggenstokken in verschillende materialen, lengtes en kleuren. Zo vind je altijd de perfecte vlaggenstok voor jouw Nederlandse vlag.

- Wat kost een Nederlandse vlag?

De prijs van een Nederlandse vlag hangt af van het formaat en de kwaliteit. Bij de Vlaggenclub koop je al een Nederlandse vlag vanaf €3,95! Een grote Nederlandse vlag die je aan jouw gevel kunt hangen koop je al vanaf €14,95.

De geschiedenis van de vlag van Nederland

De oorsprong van de Nederlandse vlag gaat helemaal terug tot de 16e eeuw, toen de Lage Landen, die nu Nederland vormen, onderdeel waren van het Spaanse rijk onder koning Filips II. Op dat moment was de vlag van de Lage Landen oranje-blauw in plaats van het rood-wit-blauw van tegenwoordig. Deze oranje kleur stond voor de Nassau-dynastie, waarvan Willem van Oranje de bekendste vertegenwoordiger was, en de blauwe kleur vertegenwoordigde de Spaanse overheersing.

Na verloop van tijd werd de oranje kleur echter vervangen door rood. Vermoed wordt dat dit te maken had met het feit dat de kleur oranje op zee minder goed te zien was dan de kleur rood. En Nederland heeft natuurlijk een grote geschiedenis als het gaat om de zeevaart. In de loop der jaren zijn er hier en daar wat meer aanpassingen geweest aan de driekleur.

De huidige Nederlandse vlag, met de verhoudingen 2:3 en de kleuren helder rood, wit en blauw, werd officieel vastgesteld op 19 februari 1937. Sindsdien is hij ook niet meer veranderd.

De symbolische betekenis van de Nederlandse vlag

De vlag van Nederland staat symbool voor de eenheid én onafhankelijkheid van het Koninkrijk der Nederlanden. De Nederlandse vlag wordt zowel op het land als op zee gebruikt als civiele vlag. Daarnaast wordt de vlag van Nederland ook gebruikt als oorlogsvlag en dienstvlag.

Nederlandse vlag

De Nederlandse vlag met de huidige kleuren. Hijs onze nationale driekleur in het topje van je vlaggenmast.

Wanneer mag je de Nederlandse vlag uithangen?

Laten we beginnen dat we in Nederland geen wettelijke regels kent wanneer je de vlag mag of moet uithangen. Dus de liefhebber mag onze nationale driekleur elke dag hijsen in de vlaggenstok. Goed gebruik is hierbij wel dat je de vlag strijkt tussen zonsondergang en zonsopkomst. De uitzondering hierop is als de Nederlandse vlag verlicht is. Maar goed, wanneer is het nou extra feestelijk om de vlag te hijsen? Ieder jaar hijsen we de vlaggen bij verjaardagen van de koninklijke familie. Vroeger was dit op 31 januari voor de verjaardag van Prinses Beatrix. Op 27 april doen we dit voor de verjaardag van onze koning Willem-Alexander. Op 17 mei is Koningin Maxima jarig en op 7 december prinses Amalia. Opvallend is dat we de Nederlandse vlag niet uithangen bij de verjaardagen van Alexia en Ariane.

In Nederland bestaat er een officieel protocol om de Nederlandse vlag uit te hangen. Iedereen wordt gevraagd dit vlag protocol te volgen, maar is niet verplicht deze ook daadwerkelijk op te volgen wanneer personen dit niet willen. Het protocol vind je hieronder:

 • Het hijsen van de vlag van Nederland gebeurt in de ochtend, bij zonsondergang wordt de vlag neergehaald.
 • De Nederlandse vlag mag de grond niet aanraken
 • De vlag van Nederland wordt niet versierd (bijvoorbeeld door een schooltas)
 • Een oranje wimpel wordt alleen gebruikt bij verjaardagen van leden van het Koninklijke Huis én op Koningsdag

Naast de verjaardagen van de koninklijke familie hijsen we de vlag tijdens 4 en 5 mei. Dit gebruik wordt altijd breed opgevolgd in Nederland. Ook bekend is natuurlijk dat we de vlag uithangen tijdens Prinsjesdag al is het officiele protocol dat dit alleen in Den Haag gebeurt. Minder bekend is dat we jaarlijks de rood wit blauwe vlag ook hijsen tijdens veteranendag wat altijd valt op de laatste zaterdag in juni. Ook 15 augustus is een vlagmoment waarop we stilstaan bij het formele einde van de 2e wereldoorlog. De laatste dag van het jaar is 15 december wat de officiele koninkrijksdag is. Op deze dag heeft Koningin Juliana het statuut der koninkrijk Nederland getekend in 1954. Op al deze data zal je dit jaar de vlag zien hangen op alle officiele overheidsgebouwen en moet je ook niet verbaasd zijn als je de Nederlandse vlag meer ziet hangen in het straatbeeld. Meer informatie over de Nederlandse vlag uithangen vind je op de website van Rijksoverheid. 

Hoe onderhoud ik mijn vlag?

Het is belangrijk om je Nederlandse vlag goed te verzorgen zodat deze er altijd mooi en respectvol uitziet wanneer je hem laat wapperen. Bij Vlaggenclub weten we als geen ander hoe je jouw vlag in topconditie houdt. Hierbij geven we een aantal tips:

 • Zo nu en dan is het verstandig om je vlag te reinigen. Stof en vuil kunnen zich ophopen op de vlag, vooral als deze vaak wordt blootgesteld aan weer en wind. Was je Nederlandse vlag regelmatig en gebruik een mild wasmiddel en volg altijd de instructies op het waslabel!
 • Haal de vlag van Nederland binnen als er extreem weer op komst. Liever niet boven windkracht 5 en ook niet als de vlag door te veel zonlicht blootgesteld wordt. De mooie kleuren kunnen dan wat vervagen en dat is zonde!
 • Vouw je Nederlandse vlag netjes en voorzichtig op als je hem wilt opbergen. Je kunt het beste de vlag in drieën opvouwen, waarbij de witte baan tussen de rode en de blauwe baan komt. Vervolgens vouw je de vlag zodanig dat de blauwe baan aan de buitenkant komt.

Verschillende soorten Nederlandse vlaggen

Bij Vlaggenclub hebben we vanzelfsprekend een grote variatie aan Nederlandse vlaggen. Zo kan bijvoorbeeld denken om een vlag te kopen voor aan de vlaggenmast. Voor een vlaggenmast tot 6 meter adviseren wij een vlag van 150cm bij 225cm. Heb je een grotere vlaggenmast dan staat een 2 bij 3 meter vlag erg mooi. Maar we hebben natuurlijk ook andere alternatieven zoals:

 • Tafelvlaggen. Perfect voor een borrel, diner of (internationale) conferentie;
 • Vlaggenlijnen. De kleuren van de Nederlandse vlag in in de vorm van een vlaggenlijn;
 • Autovlaggen. Laat de vlag van Nederland zien terwijl je onderweg bent;
 • Nederlandse vlaggetjes. Ideaal voor leuke evenementen als Koningsdag of het Eurovisie Songfestival.
 • Nederlandse wimpels. Dit zijn niet echt vlaggen, maar maken de vlag wel degelijk helemaal af!

Onze vlaggen worden vaak gemaakt van spun (spunpoly), omdat dit zeer robuust materiaal is. Vroeger werden vlaggen vooral van katoen gemaakt. Echter was de levensduur van dit materiaal een stuk korter. Zo zal de vlag van spun mooier blijven bij gebruik in weer en wind.

Nederlandse vlag met oranje wimpel

De Nederlandse vlag in combinatie met een oranje wimpel doet het altijd goed tijdens speciale gelegenheden! Laat je oranjegekte zien met onze Nederlandse vlaggen, Nederlandse versiering en oranje versiering.

Nederlandse vlag bedrukken

Wist je dat je ook een Nederlandse vlag kan laten bedrukken via Vlaggenclub? Je kunt gemakkelijk je eigen ontwerp uploaden via de website, of opsturen naar ons. Dit kan dus ook het ontwerp van de Nederlandse vlag zijn! Op deze manier kun je jouw eigen bedrukte vlag maken met een Nederlands tintje. Bijvoorbeeld met je eigen logo of een leuke boodschap. Ook jouw Nederlandse vlag bedrukken? Heel gemakkelijk bij Vlaggenclub!

Nederlandse vlag kopen?

Wil je een vlag Nederland kopen? Dan hoef je niet verder te zoeken. Een vlag kopen bij Vlaggenclub.nl is namelijk zeer gemakkelijk en snel te doen. Bij Vlaggenclub vindt je de Nederlandse vlag die je zoekt tegen een zeer voordelige prijs. Daarnaast zijn onze Nederlandse vlaggen van zeer hoge kwaliteit. Onze goedkoopste vlaggen zijn al beschikbaar vanaf onder de €3,95. Op werkdagen voor 16:00 besteld is dezelfde dag nog verzonden!

Vlaggenclub is de grootste webwinkel in Nederland gespecialiseerd in vlaggen. Heb je vragen over een (specifieke) Nederlandse vlag bij Vlaggenclub? Neem dan contact op via info@vlaggenclub.nl.  Alle Nederlandse vlaggen in ieder formaat zijn altijd ruimschoots op voorraad in ons eigen magazijn. Het grootste assortiment Nederlandse vlaggen koop je voordelig bij de Vlaggenclub!

Veelgestelde vragen over de Nederlandse vlag

- Waar kan ik de Nederlandse vlag kopen?

De Nederlandse vlag koop je bij de Vlaggenclub! We hebben vlaggen in verschillende formaten en van hoge kwaliteit. Bestel je op werkdagen voor 16:00 uur, dan wordt de vlag dezelfde dag nog verzonden.

- Waar koop ik een vlaggenstok voor mijn Nederlandse vlag?

Een vlaggenstok koop je bij Vlaggenclub! We hebben vlaggenstokken in verschillende materialen, lengtes en kleuren. Zo vind je altijd de perfecte vlaggenstok voor jouw Nederlandse vlag.

- Wat kost een Nederlandse vlag?

De prijs van een Nederlandse vlag hangt af van het formaat en de kwaliteit. Bij de Vlaggenclub koop je al een Nederlandse vlag vanaf €3,95! Een grote Nederlandse vlag die je aan jouw gevel kunt hangen koop je al vanaf €14,95.