Op werkdagen voor 16:00 besteld,
dezelfde dag verzonden*
Gratis verzending vanaf €75

Oktoberfest organiseren

Oktoberfest organiseren? Steeds meer mensen ontdekken dit traditionele Beierse volksfeest dat jaarlijks in september van start gaat. Alhoewel de feestviering in München het grootst aangepakt wordt, zien we het feest ook in Nederland groter worden. Iedereen kan zijn eigen Oktoberfest vieren, en wij geven wat leuke inspiratie!

Oktoberfest organiseren

 

De oorsprong van Oktoberfest

Oktoberfest is een van 's werelds grootste volksfeesten en heeft een rijke geschiedenis die helemaal teruggaat tot de 19e eeuw. Het bekende feestfestijn begon ter ere van het huwelijk van Koning Ludwig I van Beieren en prinses Therese van Saksen-Hildburghausen op 12 oktober 1810. Het feest duurde maar liefst vijf dagen en werd gehouden op de velden voor de stadspoorten van München. Bij deze festiviteiten werden onder andere ook paardenraces, bier, eten en amusement voor de burgers van München georganiseerd.

Doordat dit feest zo goed aansloeg werd er besloten om dit jaarlijke terug te laten komen. Telkens werden nieuwe attracties aan Oktoberfest toegevoegd, zoals een kermis voedselkramen zoals we dit nu nog kennen. Ook bleek dan het Oktoberfest organiseren in de maand september beter verliep dan in oktober, voornamelijk doordat het weer in september wat beter is. Het feest begint tegenwoordig vanaf de tweede week in september en duurt tot in de eerste week van oktober.

 

Tradities

Tegenwoordig is bier het centrale aspect van Oktoberfest. En veel ook. Jaarlijks gaat er zo'n 6 á 7 miljoen liter bier doorheen tijdens de viering van Oktoberfest. Ook zien we tegenwoordig grote tenten staan waar lokale bierbrouwers hun bieren verkopen aan het bezoekende publiek. Veel bier drinken is een traditie dat bij dit volksfeest hoort.

Eén van de andere tradities is de "dress code" van Oktoberfest: de lederhosen voor de man en de dirndl (jurk) voor de vrouw. Ook is het gewoonlijk om als man een Beierse hoed te dragen. Tijdens de festiviteiten is traditionele muziek en dans ook van de partij. 

 

Je eigen Oktoberfest organiseren

Tegenwoordig trekt München jaarlijks duizenden toeristen uit andere landen om Oktoberfest te vieren. Maar wist je dat we in onze eigen land ook steeds meer Oktoberfest vieren? Bijvoorbeeld in lokale festivals, kroegen en cafés. Dan is het natuurlijk wel van belang dat je dergelijke locaties tradioneel versierd. Oktoberfest versiering maakt jouw eigen volksfeest helemaal af! Wij geven een paar leuke tips om er een topfeest van te maken:

  • Versier je locatie met Oktoberfest slingers en vlaggetjes. De traditionele Beierse kleuren zijn blauw en wit, en deze kleuren wil je absoluut overal hebben hangen. Je kunt ze ook laten terugkomen in banieren om feestgangers aan te trekken. Slingers en vlaggen maken je feest helemaal af zodat jij mooie herinneringen maakt aan jouw eigen Oktoberfest.
  • Voor iedereen die een Oktoberfest wil organiseren is het belangrijk dat je ook zorgt voor de juiste kleding en accessoires. We hebben al verteld dat lederhosen en dirndl jurkjes leuke traditionele kledingstukken zijn. Maar ook Oktoberfest accessoires zoals hoedjes, brillen, broches en ballonnen maken het feest helemaal af. En het leuke is: volgend jaar heb je al deze spullen gewoon weer in huis voor de volgende Oktoberfest viering!
  • Als laatste is bier en lekker eten natuurlijk onmisbaar voor jouw Oktoberfest. Bier dient in grote peulen (halve liter) glazen geschonken te worden. Als populaire snacks volstaan bratwurst, pretzels en hotdogs. Vergeet ook niet om traditionele muziek aan te zetten. Apres ski doet het ook altijd goed!

Wil jij een Oktoberfest organiseren en heb je inspiratie nodig voor leuke Oktoberfest versiering of accessoires? Laat het Vlaggenclub gerust weten door een e-mail te sturen naar info@vlaggenclub.nl. Wij helpen je graag een topfeest te organiseren!