Op werkdagen voor 16:00 besteld,
dezelfde dag verzonden*
Gratis verzending vanaf €75

Wat is de betekenis van de prinsenvlag?

Historici die geïnteresseerd zijn in de Nederlandse geschiedenis kennen de Prinsenvlag maar al te goed. Deze historische Hollandse vlag verschilt op een aantal punten met de Driekleur zoals we hem nu kennen. In dit artikel gaan we in op de specifieke betekenis van deze oude Nederlandse vlag. 

Wat wordt bedoeld met de Prinsenvlag?

De Prinsenvlag is een historische Nederlandse vlag die helemaal teruggaat tot aan de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648). Dit was een belangrijke historische periode waarin Nederland streed voor onafhankelijkheid van het Spaanse rijk. De vlag bestaat uit drie horizontale banen in de kleuren oranje, wit en blauw. Door deze kleurencombinatie wordt de Prinsenvlag in de volksmond ook wel de Oranje-Blanje-Bleu-vlag genoemd. 

Prinsenvlag

Wanneer werd deze vlag gebruikt in Nederland?

Zoals hierboven al beschreven, werd deze oude Nederlandse vlag gebruikt tijdens de Tachtigjarige Oorlog. De Nederlandse opstandelingen wapperden met deze vlag als symbool van hun verzet tegen de Spaanse overheersing en hun streven naar onafhankelijkheid. Maar ook na deze oorlogsperiode werd de Prinsenvlag in gebruik genomen. Bij de oprichting van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden in 1581, werd de Prinsenvlag namelijk gebruikt als één van de vlaggen van de nieuwe republiek naast de Staten-Generaalvlag en een aantal andere regionale vlaggen.

Prinsenvlag NSB

Aan het einde van de jaren '30 werd de oude Nederlandse vlag ook gebruikt door aanhangers van de NSB. De vlag werd door hen namelijk gezien als een streng nationalistisch symbool.

Tegenwoordig kun je de Prinsenvlag nog wel eens zien bij demonstraties van extreemrechtse groeperingen. Ook nu blijft de vlag in verband gebracht worden met nationalisme. 

Prinsenvlag / oude Nederlandse vlag kopen?

Vlaggenclub heeft ze gewoon nog op voorraad! Bestel hier je Prinsenvlag in verschillende formaten. We hebben ze bijvoorbeeld als grote vlag voor aan de gevel, of juist in kleinere formaat voor op bijvoorbeeld een boot. 

Veelgestelde vragen over de Prinsenvlag 

- Wat is de Prinsenvlag?

De Prinsenvlag is een niet-officiële Nederlandse vlag, voornamelijk gebruikt tijdens de Tachtigjarige Oorlog als symbool tegen de Spaande onderdrukking. De vlag heeft in plaats van een bovenste rode baan, een oranje baan. De oranje kleur stond voor het Huis van Oranje-Nassau en de strijd voor onafhankelijkheid.

- Wanneer werd de Prinsenvlag voor het eerst gebruikt?

Deze oud Nederlandse vlag werd voor het eerst gebruikt als teken van verzet tijdens de Tachtigjarige Oorlog. Daarna werd de vlag ook gebruikt als één van de vlaggen van de toenmalige republiek. 

- Waarom werd de Prinsenvlag gewijzigd in de rood-wit-blauwe vlag?

De voornaamste reden voor de verandering was dat het oranje in de vlag in die tijd werd geassocieerd met het Huis van Oranje-Nassau, terwijl er binnen de Republiek ook tegenstanders waren van de invloed van het Huis van Oranje. Er werd besloten om de kleur oranje in rood (een minder politiek beladen kleur destijds) te wijzigen. Tegenwoordig gebruikt Nederland nog steeds deze kleurencombinatie als nationale vlag.

- Wat is de betekenis van de Nederlandse vlag?

De drie kleuren van de Nederlandse nationale vlag symboliseren onder andere vrijheid, tolerantie, eenheid en gerechtigheid. Dit zijn waarden die erg belangrijk zijn voor de Nederlandse samenleving.