Op werkdagen voor 16:00 besteld,
dezelfde dag verzonden*
Gratis verzending vanaf €75

Welke vlaggen lijken op de Nederlandse vlag?

De Nederlandse vlag is één van de bekendste vlaggen van de wereld. Maar er zijn een aantal landen met een nationale vlag die erg lijkt op die van Nederland. En soms kan dat zelfs tot wat verwarring leiden. Welke landenvlaggen zijn dit eigenlijk? Wij zetten de 5 meeste lookalikes van de Nederlandse vlag op een rij.

1. Nederlandse en Franse vlag

De kleurencombinatie "rood-wit-blauw" komt vaak in vlaggen voor, niet alleen in de Nederlandse. Wat dacht je bijvoorbeeld van Le Tricolore, ofwel de Frans vlag? Zou je de Nederlandse vlag een kwartslag naar rechts draaien, dan zou je eigenlijk gewoon de Franse vlag krijgen! Wist je dat de Franse vlag de oudste nationale vlag van de wereld is dat drie kleuren gebruikt? De kleuren blauw, wit en rood zijn afkomstig uit het wapenschild van Parijs. 

Franse vlag

 

2. Nederlandse en Luxemburgse vlag

WIe goed kijkt, ziet dat zowel de vlag van Nederland als de Luxemburgse vlag eigenlijk dezelfde kleuren én volgorde gebruiken voor hun nationale vlag. Het enige verschil is dat Luxemburg een lichtere tint blauw gebruikt in hun vlag. De vlag van Luxemburg is overigens helemaal niet gebaseerd op die van Nederland. Ook het wapen van Luxemburg bevat namelijk de kleuren rood, wit en blauw, en daar is hun nationale vlag dus ook op gebaseerd. Ondanks dat Luxemburg ooit onderdeel was van Nederland, is hun vlag dus niet geïnspireerd door de Nederlandse vlag.

Vlag Luxemburg

 

3. Nederlandse en Russische vlag

Een ander land dat exact dezelfde kleuren toepast in hun nationale vlag is Rusland. Ook zij gebruiken drie verticale banen met de kleuren blauw, wit en rood. Alleen hanteren zij weer een andere volgorde: wit boven, blauw in het midden en rood onder. De Russiche vlag kent een sterke symboliek. De witte baan staat voor onschuld, zuiverheid en vrede, terwijl de blauwe baan symbool staat voor trouw, eerlijkheid en gerechtigheid. De rode baan tot slot symboliseert moed, kracht en de strijd voor vrijheid en onafhankelijkheid.

Vlag Rusland

 

 

4. Nederlandse en Kroatische vlag

Ook de Kroatische vlag lijkt erg op die van Nederland. In feite zijn de kleuren en de verticale banen exact hetzelfde. Het verschil met de vlag van Kroatië is dat ze het wapen van Kroatië precies in het midden van de vlag hebben geplaatst. In dit wapen zie je de bekende rood-wit geblokte patroon. Ook de kleuren van de Kroatische vlag heeft vooral een symbolische betekenis. De kleur rood wordt gezien als het bloed van de Kroatische martelaren. Wit staat vervolgens voor de vredelievendheid van het volk. Blauw complimenteert de vlag en die kleur staat voor de onderwerping aan God.

Vlag Kroatië

 

 

 

5. Nederlandse en Thaise vlag

En dan hebben we nog de vlag van Thailand. Het leuke aan deze vlag is dat ze zowel hetzelfde patroon als de Nederlandse vlag hebben, maar ook een aanvullend patroon. We gaan namelijk van rood-wit-blauw weer terug naar wit-rood. Hierdoor krijg je een gespiegeld effect. Ook deze rood-wit-blauwe kleuren hebben allen een specifieke betekenis. De kleur rood van de Thaise vlag staat voor de natie van Thailand, wit staat voor de godsdienst in dat land, wat als erg belangrijk wordt beschouwd en blauw staat tot slot voor de koning.

Thaise vlag

 

 

Wist je dat Vlaggenclub alle soorten nationale vlaggen in huis heeft? Bekijk onze Nederlandse vlaggen en buitenlandse vlaggen op onze website. Heb je hulp nodig? Mail jouw vragen of voorkeuren naar info@vlaggenclub.nl en we gaan graag voor je aan de slag!