Gratis verzending vanaf €50
+31 (0)297 820999
Voor 16:00 besteld, morgen in huis

Cart:

0
U heeft geen producten in uw winkelwagen.

0

Vlaggen Venezuela

Vlaggen Venezuela

Vlaggen van Venezuela in diverse formaten.

De huidige vlag van Venezuela werd voor het eerst gehesen op 12 maart 2006 door president Hugo Chávez. De vlag bestaat uit drie even hoge horizontale banen in de kleuren geel (boven), blauw en rood. In de middelste baan staan acht witte sterren in een boog. In de hoek linksboven staat het wapen van Venezuela. Dit wapen ontbreekt in de civiele vlag (de vlag die burgers gebruiken).

De drie kleuren van de vlag gaan terug tot 1810 en hebben hun oorsprong in de strijd tegen de Spanjaarden, toen de Venezolaanse generaal Francisco de Miranda een geel-blauw-rode driekleur in gebruik nam. Deze vlag symboliseert de Atlantische Oceaan (de blauwe band), die tussen Spanje (rood, verwijst ook naar de Spaanse terreur) en Amerika (geel) ligt en daarmee de onafhankelijkheid van de voormalige Spaanse kolonies. Deze kleuren werden in 1819 de kleuren van de door Simón Bolívar gestichte republiek Groot-Colombia, een federatie van het huidige Colombia (inclusief het huidige Panama) met Venezuela en Ecuador die in 1830 ten onder ging. Sindsdien gebruiken Colombia, Venezuela en Ecuador alle drie een geel-blauw-rode vlag; Colombia de vlag van het oude Groot-Colombia.

De vlaggen van Colombia en Ecuador zijn vrijwel geheel hetzelfde; het verschil is dat Ecuador zijn wapen in het midden van zijn vlag heeft geplaatst en een andere hoogte-breedte-verhouding gebruikt (1:2). In de vlaggen van Colombia en Ecuador is de gele band dubbel zo groot als de andere twee; in de vlag van Venezuela zijn hoogtes van de drie banden gelijk. Venezuela heeft de sterrenboog als extra onderscheidingskenmerk.

Tegenwoordig worden aan de kleuren van de Venezolaanse vlag de volgende betekenissen toegekend:

  • geel: staat voor de welvaart van het land;
  • blauw: staat voor de territoriale wateren van het land;
  • rood: staat voor het bloed dat de patriotten in de onafhankelijkheidsstrijd hebben verloren.

Sterren

Zeven van de acht sterren in de vlag symboliseren de zeven provincies die in het begin van de negentiende eeuw tegen de Spanjaarden in opstand kwamen: Caracas, Cumaná, Barcelona, Barinas, Margarita, Mérida en Trujillo. De andere ster staat voor "de overwinning en de toekomst". Deze extra ster was ooit voorgesteld door Simón Bolívar, maar werd pas in 2006 toegevoegd. De achtste ster verwijst mogelijk ook naar de Venezolaanse aanspraak op een groot deel van Guyana en Trinidad en Tobago.

Mocht uw formaat Venezuelaanse vlag er niet bij staan mail dan naar mail@vlaggenclub.nl voor een prijsopgave, alle formaten zijn leverbaar. Bestel de gastenlandvlag van Venezuela en andere vlaggen en laat zien dat je een graag geziene gast bent!

18 artikel(en)

18 artikel(en)